Kako se radi piling tela? Sve što treba da znate

Piling tela je ključni korak u nezi kože koji vam može pomoći da postignete nežnu, glatku i zdravu kožu. Ovaj tretman se oslanja na uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože, omogućavajući njenoj obnovi da sjaji u punom sjaju. Eksfolijacija može biti posebno korisna za poboljšanje apsorpcije prirodnih sastojaka iz vaših omiljenih kozmetičkih preparata. Preporučuje se različita učestalost pilinga u zavisnosti od tipa kože, omogućavajući vam da pronađete idealnu rutinu za svoje potrebe.

Ključne tačke

  • Piling tela uklanja mrtve ćelije sa površine kože, čineći je nežnijom i glatkijom.
  • Redovna eksfolijacija, jednom nedeljno za zdravu kožu ili jednom mesečno za suvu kožu, pomaže u boljoj apsorpciji kozmetičkih preparata.
  • Mehanički i hemijski piling mogu osvežiti kožu, a glikolna i salicilna kiselina su popularni sastojci za hemijski piling.
  • Piling poboljšava cirkulaciju krvi i čini kožu čvršćom i zdravijom.
  • Morska sol u pilingu tela može postići efekat sjajne kože ili “glow” efekat.

Korisni saveti za piling tela

Piling tela je ključan korak u vašoj rutini za zdravlje kože, omogućava uklanjanje mrtvih ćelija, poboljšava cirkulaciju i čini kožu sjajnijom. Prilikom odabira odgovarajućih proizvoda za piling, važno je uzeti u obzir tip kože i specifične potrebe za hidratacijom.

Benefiti pilinga tela

Redovna upotreba pilinga tela donosi mnoge prednosti. Konkretno, piling za telo sa šećerom, kafom ili morskom solju može nežno ukloniti mrtve ćelije kože i poboljšati mikrocirkulaciju. Piling tela sa solju je odličan način za borbu protiv celulita, dok piling sa kafom može biti efikasan čak i za osetljivu kožu. Još jedna važna korist je što piling omogućava bolju apsorpciju hidratantnih krema, što kožu čini glatkom i baršunastijom.

Piling tela sa jagodama daje telu opuštajući efekat, a meki piling sa kakaom hrani i vlaži kožu. Slatke note cimeta u pilingu sa šećerom pružaju dodatnu aromaterapijsku vrednost. Takođe, prirodni sastojci poput kokosovog ulja, maslinovog ulja ili ulja avokada dodaju dodatni sloj nege.

Priprema kože za piling

Da bi piling tela bio efikasan i bez iritacija, veoma je bitno pravilno pripremiti kožu pre tretmana. Higijenska priprema kože uključuje tuširanje toplom vodom, što pomaže pri otvaranju pora i boljem delovanju proizvoda. Pripremite svoje telo temeljitim čišćenjem i obezbedite adekvatnu hidrataciju nakon svakog pilinga kako bi koža bila mekana i nahranjena.

Izbor proizvoda je takođe kritičan – za suvu kožu se preporučuju hemijski pilinzi, dok osetljiva koža zahteva blage hemijske pilinge. Masna koža može se tretirati mehaničkim pilingom do dva-tri puta nedeljno, dok je za suvu i osetljivu kožu dovoljno koristiti piling jednom nedeljno. Osobe sa kožnim problemima kao što su ekcem ili psorijaza trebalo bi da se konsultuju sa dermatologom pre početka tretmana pilinga.

Tip kože Preporučeni piling Frekvencija
Suva koža Hemijski piling Jednom nedeljno
Osetljiva koža Blagi hemijski piling Jednom nedeljno
Masna koža Mehanički piling 2-3 puta nedeljno

Kako se radi piling tela?

Piling tela je ključna rutina u nezi kože koja može doprineti njenoj glatkoći i zdravom izgledu. Uz pravilno sprovođenje, omogućava oslobađanje od mrtvih gornjih slojeva kože, što dalje poboljšava apsorpciju preparata za piling.

Vrste pilinga tela

Vrste pilinga variraju u zavisnosti od načina primene i mogu biti mehanički ili hemijski. Mehanički piling uključuje upotrebu alata kao što su četke, sunđeri, ili rukavice za piling, kao i granulirani preparati za piling. Hemijski piling koristi kiseline poput glikolne i salicilne kiseline za hemijsko uklanjanje mrtvih ćelija kože.

vrste pilinga

Međutim, kada birate vrstu pilinga, treba imati u vidu osetljivost kože. Biljni piling proizvodi poput “FlashMaskue® Milk Peel” koji sadrži mlečnu kiselinu, kokos i sojino mleko su idealni za osobe sa osetljivom kožom.

Metode pilinga tela kod kuće

Metode pilinga kod kuće su raznolike i često koriste prirodne sastojke. Domaći piling može uključivati recepte kao što su morska so i ulje, smeđi šećer i med, ili kombinacije kokosovog ulja i kafe.

Domaći piling Benefiti
Morska so i ulje Osvežava i detoksifikuje kožu.
Smeđi šećer i med Da hidrira kožu dok je eksfolijacija blaga.
Kokosovo ulje i kafa Smanjuje pojavu celulita i hidrira kožu.

Bez obzira na metode pilinga, uvek pratite uputstva za korišćenje da biste izbegli preteranu osetljivost kože. Primenjujte blaže preparate kao što su maslinovo ulje za lice i ne zaboravite na postpiling njegu koja uključuje hidrataciju i zaštitu. Domaći piling može biti efikasan, ali kupovni preparati, zahvaljujući svojoj raznolikosti tekstura i formulacija, često pružaju dodatne benefite, naročito ako je koža kontinuirano izložena zagađenju ili stresu.

Закључак

Piling tela je vitalan korak ka postizanju zdrave, glatke i sjajne kože. Kroz pravilnu pripremu kože i izbor odgovarajućih proizvoda, možete osigurati da vaša njega kože donese odlične rezultate. Dermatolozi preporučuju kućni piling tela dva puta nedeljno, ali je važno napomenuti da učestalost pilinga treba da odgovara individualnim potrebama vaše kože, kako bi se izbegla iritacija ili oštećenje.

Osim pravilne učestalosti, odabir odgovarajućih proizvoda za piling tela je presudan. Na primer, proizvodi sa sitnim granulama su idealni za lice, vrata, dekolte, grudi i ramena, dok su srednje granule pogodne za bedra, butine, ruke i zadnjicu. Velike granule najbolje funkcionišu na područjima poput laktova, kolena i peta. Korišćenjem odgovarajućih proizvoda, možete svakom delu tela pružiti njegu koja mu je potrebna.

Postpiling njega uključuje primenu hranjivih maski i intenzivne hidratacije, kako bi vaša koža ostala hidrirana i sjajna. Ne zaboravite da je pravilna postpiling njega ključna za održavanje dugoročnih rezultata i zdravlja kože. Redovnom upotrebom pilinga, možete svom telu pružiti luksuz spa tretmana u udobnosti svog doma, promovišući zdravlje i lepotu vaše kože.

Везе ка изворима